Пьотр Илич Чайковски е руски композитор, който е автор на много симфонии, т.е.
Музиканти

Пьотр Илич Чайковски е руски композитор, който е автор на много симфонии, т.е.

Пьотр Илич Чайковски е бележит руски композитор, който написа много симфонии, концерти, опери, балети и камерна музика, които станаха уважавана част от класическата библиотека. На образователния фронт Чайковски се е образовал за кариера като държавен служител поради несигурно в областта на музиката в онези руски дни. Въпреки това, когато възможността се почувства, той не му отне време да влезе в разцъфтящата консерватория в Санкт Петербург, откъдето завършва през 1865 г. Въпреки че публиката посрещна цялата му музика, критиците я отказаха, заявявайки, че музиката му не е в съответствие със съществуващата западна стил. Той премина през тежки лични катастрофи като ненавременната смърт на майка си и разрушаването на брака му в рамките на два месеца и половина и 13-годишната му връзка с богата вдовица. И за да не прикрива, неговата еднополовата ориентация, която традиционно се счита за позор, му повлияваше да създава интензивна и дълбока емоционална музика. Въпреки всичко това, Чайковски е бил удостоен от цар Александър III през 1884 г., а също така е отпуснал доживотна пенсия в края на 1880-те.

Детството и ранният живот на Пьотр Илич Чайковски

Пьотр Илич Чайковски е роден във Воткинск, малко градче в бивша провинция Вятка в Руската империя. Баща му Илия Петрович Чайковски е бил инженер по професия и е командирован като подполковник в Министерството на мини. Майка му, "Александра Андреевна née d'Assier", втората от трите жени на Иля, беше 18 години по-млада от съпруга си и принадлежеше на френски род. Чайковски има четири братя, сестра и полусестра от първия брак на баща си. Фани Дюрбах, 22-годишна френска гувернантка, заета в това семейство, научи Пьотр Чайковски да владее френски и немски до шестгодишна възраст. Всъщност тя спаси и голяма част от музикалните произведения на Чайковски от този период, които формират най-ранните му известни композиции. Чайковски започва да взема уроци по пиано от нежната петгодишна възраст. Въпреки че родителите му първоначално са подкрепяли, семейството решава да изпрати Чайковски в Императорската школа по юриспруденция в Санкт Петербург през 1850 г. за по-обещаващ поминък. Раздялата на Чайковски от майка му да посещава интернат, а ненавременната й смърт от холера през 1854 г. причини тежка емоционална травма, която го обсажда през по-голямата част от живота му. Бащата на Чайковски, който имал късмета да се възстанови напълно от холера, незабавно изпратил Чайковски обратно в училище, така че следването му да го ангажира. Музиката стана панацея за Чайковски! Чайковски щеше да работи върху темите за приятелите си, които пееха по време на хоровата практика на хармониума на училището, с участието на Верди, Росини, Моцарт и Белини.

Преследване на музика по време на държавна служба

На 10 юни 1859 г. 19-годишният Чайковски завършва званието титулен съветник, като става шестмесечен помощник в рамките на шест месеца и старши помощник два месеца след назначаването си в Министерството на правосъдието. Той остана старши асистент до края на своята скучна тригодишна кариера в държавната служба. Чайковски се присъединява към начинаещата консерватория в Санкт Петербург, която се открива през 1862 г. Директорът и основател на консерваторията Рубинщайн преподава инструментация и композиция в консерваторията. Именно в консерваторията в Санкт Петербург Чайковски се научи как да композира музика като тези на Волфганг Амадей Моцарт, Йосиф Хайдн и Людвиг ван Бетовен от Антон Рубинщайн и Николай Заремба.

Чайковски и групата на петимата

„Петимата“, известна още като „Могъщата шепа“, е група композитори, които се срещат в Санкт Петербург между 1856–1870 г. Петимата (Мили Балакирев, Александър Бородин, Сесар Куи, Модест Мусоргски и Николай Римски-Корсаков) бяха склонни към създаване на руски вид художествена музика, вместо към по-старата европейска музика. През 1869 г. Чайковски влиза в работна връзка с Балакирев; които осигуриха авеню за първото признато гениално произведение на Чайковски, фантастичната увертюра „Ромео и Жулиета“. Финалът на Втората му симфония, наричан още „Малкият руснак“, също беше искрено получен от групата при първото си изпълнение през 1872 г. Въпреки че Чайковски имаше приятелски отношения с Петимата, той се увери в музикалната си независимост и изключителност от останалите групата.

Нарастваща слава за композитора на Насцент Опера

Благоприятно за Чайковски много реномирани артисти са готови да изпълняват музиката, съставена от него, включително Сергей Танеев, Макс Ердмансдорфер, Адел Аус дер Охе, Едуард Направник Чайковски започват да създават опери. Първата му опера „Воевода“, базирана на пиеса на Александър Островски, е премиерирана през 1869 г. и Ундина през 1870 г. Между тези проекти той започва да съставя опера, наречена „Мандрагора“, към либрето на Сергей Рачински. Първата оцеляла в едно произведение Чайковски „Опричник“ е премиерирана през 1874 г. През втората половина на 1874 г. е съставен и „Вакула Смит“ (Опус 14).

Личен живот

Личният живот на Чайковски и особено неговата сексуалност са една от най-дискутираните теми за всеки руски композитор! Чайковски имаше явни еднополови наклонности, тъй като някои от най-близките отношения на композитора бяха с мъже. Фактори като неговата семейна репутация, естествена кокетност или социална стигма в онези дни, го въздържаха от открита връзка с любовник на мъжа. През 1868 г. Чайковски влиза в контакт с белгийското сопрано "Désirée Artôt", една от най-блестящите оперни звезди на нейния ден, с очарователен глас. Чайковски и Artôt се привързаха емоционално и дори се сгодиха, за да бъдат женени. Но на 15 септември 1869 г. Artôt се жени за испански баритон в нейната компания, без да информира нищо за Чайковски. В края на 1876 г. другата му любовна връзка е с „Лосиф Котек“, бивш студент от Московската консерватория. Уви, Котек се оказа неверен и той се раздели с нея няколко месеца по-късно! През юли 1877 г., на 37-годишна възраст, Чайковски се жени за друга бивша студентка Антонина Милюкова. Почти, когато сватбата приключи, Чайковски осъзна грешката си, когато установи, че той и Антонина са несъвместими психологически и сексуално. Двойката живееше заедно само два месеца и половина, въпреки че той и Антонина останаха законно женени, но никога повече не живееха заедно, нито имаха деца. С течение на времето Антонина има три деца от друг мъж. Друга лична криза включва приятелството му с „Надежда фон Мек“, вдовицата на железничарски магнат, който му помага за музикалните му композиции. Тя стана близка приятелка, подкрепяйки го емоционално и финансово, което му позволи да се съсредоточи изключително върху композицията. Но тя внезапно сложи край на връзката през 1890 г., оставяйки Чайковски емоционално опустошен!

Присъединяване към кръга на Беляев!

Като диригент, Чайковски широко популяризира руската музика.През ноември 1887 г. Чайковски посещава Санкт Петербург, за да чуе няколко от руските симфонични концерти, посветени единствено на музиката на руските композитори. Такива концерти включваха първото цялостно изпълнение на ревизираната Първа симфония на Чайковски, а също и окончателната версия на третата симфония на Николай Римски-Корсаков, в чийто кръг Чайковски вече участва. Група, известна като „Беляев кръг“, е основана от Римски-Корсаков, с Александър Глазунов, Анатолий Лядов и няколко други музиканти и композитори с подобно мислене. Чайковски започна да прекарва значително време в този кръг. Лекотата на Чайковски с тази група (за разлика от всички петима) повиши увереността му да илюстрира музиката си наред с тяхната. Чайковски е избран за член на „Académie des Beaux-Arts“ във Франция през 1892 г., като единственият втори руснак, който е удостоен с това, след като първият е известният скулптор „Марк Антоколски“. Следващата година Университетът в Кеймбридж във Великобритания също представи почетен доктор по музика степен на Чайковски.

Смърт и наследство

Премиерата на Шестата симфония на Чайковски - „Патетикът“ е изпълнена на 30 октомври 1893 г. Особенно девет дни по-късно, в Санкт Петербург, Чайковски изтича там на 53-годишна възраст. Извършват се спекулации дали е починал поради холера или дали смъртта му беше самоубийство. Погребан е в гробището „Тихвин“ в манастира „Александър Невски“. Чайковски е оставил след себе си впечатляващо наследство! Той оказва влияние не само в симфониите и оперите, но и в програмната музика. Той превърна постиженията на Лист и Берлиоз в теми за издигане на Шекспир! Подходът му към западните хармонии помогна за разпространението на музиката не само в Русия, но и по света като цяло. Като руски композитор той е пионер в запознаването на чуждестранната публика със собствените си творби, както и с тези на други руски композитори!

Бързи факти

рожден ден 7 май 1840г

националност Руски

Известни: Руски мъже от Мъж Мале

Умира на възраст: 53 години

Слънчев знак: Телец

Роден във: Воткинск, губернаторство Вятка (дн. Удмуртия), Руска империя

Известен като Композитор

Семейство: съпруг / бивш: Антонина Милюкова (м. 1877–1877 г.) майка: Илия Петрович Чайковски братя и сестри: Александра Илинична Чайковская, Анатолий Илийч Чайковски, Иполит Чайковски, Модест Илийч Чайковски, Николай Илайч Чайковски, Динаида Ивайчева, Зинаида Ивайда Чаиковски, Динаида Иванач, Зинаида Инайда Чайковски на: 6 ноември 1893 г. място на смъртта: Санкт Петербург Болести и увреждания: депресия Още факти за образование: училище по юриспруденция