Опера Гарние в Париж: една от най-красивите оперни театри в света

Pin
Send
Share
Send

Адрес: Франция, Париж, улица Писар, 8
Начало на строителството: 1860 година
Завършване на строителството: 1875 година
Архитект: Чарлз Гарние
Капацитет на залата: 1900 души
Основни забележителности: главно стълбище, библиотека-музей, голямо фоайе, театрална зала
Координати: 48 ° 52′19 ″ с.ш., 2 ° 19′54 ″ изток

Съдържание:

Кратко описание

Можете само да добиете пълна представа за какъв зашеметяващ лукс и разкош, богат интериор и уникални архитектурни форми са в легендарната и световноизвестна Парижка опера.

Сега във всички туристически брошури и пътеводители за Париж тази огромна сграда е посочена като Opera Garnier. Чарлз Гарние е брилянтен архитект, създал плана, според който е построен дворецът. „Защо дворец?“, Може да попита човек, който не е запознат с архитектурата на Париж. Въпросът е, че всички елементи на декорацията, интериорната декорация и гигантските размери на театъра са характерни за дворците. Това са дворците, в които някога са живели кралете на Франция и сановници, принадлежащи към големите династии.

Главна южна фасада на Опера Гарние

Естествено, Опера Гарние в Париж никога не е служила за дом на коронован човек, никой никога не е живял в нея (с изключение на ужасния призрак на Ерик), дворецът първоначално е построен като опера, в която е трябвало да се провеждат представленията на най-известните певци. Между другото, почти веднага след откриването си, тази сграда, построена в стила на луксозния необарок, получи статута на Операта на Националната музикална академия на Франция.

Всички гости на Франция без изключение са поканени да посетят известната опера, защото тази сграда принадлежи към най-значимите забележителности на Париж. Освен това, операта Гарние в Париж е включена в списъка на най-посещаваните места във столицата на Франция, заедно с Шанз Елизе, Версай, Пантеона, Триумфалната арка и катедралата Нотр Дам. Няма нищо изненадващо в такъв интерес от страна на пътуващите към сградата на операта, защото тя наистина въвежда в безшумен шок с богатия си интериор, ужасна легенда и размери. Например само в задните стаи на сградата, построена от Чарлз Гарние, може да се постави почти всяка оперна театър от Стария свят.

Изглед към главната фасада на операта. Скулптури на покрива на сградата, отляво надясно: Хармония, Аполон, Поезия

Освен това всички ценители на билетите за оперни и балетни книги за представлението, от което се интересуват, почти година по-рано, защото гледането на действието, развиващо се на сцената на най-значимия и известен театър в света, може да се нарече щастие и голям успех.

За да за да стигнете до Опера Гарние, разположена в 9-и район на столицата на величествена и богата Франция, най-добре е да вземете метрото и да стигнете до спирката, наречена „Опера“: Придвижването из Париж с кола под наем, особено по време на пиковите часове, може да бъде истинско предизвикателство. Посещавайки операта, не трябва да се плашите от ужасния призрак на Ерик, все пак му е назначена специална кутия, от която той гледа представленията, които са му интересни.

Строго е забранено да оставате в сградата през нощта, така че среща с отвъдната сила е невъзможна. Между другото, историята на появата и появата на призрака трябва да бъде обсъдена по-подробно по-долу.

Опера Гарние: строителство

Изграждането на великолепния дворец, който е трябвало да бъде оборудван с театър за опера и балет, започва по заповед на Наполеон III, който завинаги отказва да посети известния Льо Пелетие след неуспешен опит за убийството му.

Изглед на скулптурата на Аполон на покрива на операта

За да се задоволят напълно вкусовете и изискванията на президента на Френската република, а след това и на императора, беше обявен конкурс между архитектите за най-добър дизайн на новия дворец. Трябва да се отбележи, че бъдещият театър за опера и балет трябваше да стане тринадесетият (!) Поред в Париж. Изненадващо Чарлз Гарние спечели това състезание, в което взеха участие най-добрите специалисти. Този архитект, който все още не е успял да спечели слава, по това време е бил само на 35 години.

Както се казва, първият камък в конструкцията на сградата е положен през 1860 година. Документите съдържат доста интересен факт, където се споменава, че съпругата на Наполеон III се е интересувала от бъдещото строителство на двореца. Тя, изпитвайки искрен интерес, веднъж попита съпруга си: "В какъв стил трябва да бъде построена сградата: в гръцки или в римски?" На този въпрос тя получи доста неочакван отговор: "Новата сграда за опера и балет, госпожо, ще бъде построена в нов стил, в стила на Наполеон III!"

Плановете бяха, както винаги, грандиозни. Изграждането на Опера Гарние обаче отнема цели 15 години! Първата причина за такова дълго строителство беше особеността на почвата, която по своя състав приличаше по-скоро на вискозно блато.

Скулптурна поезия на покрива на операта

Чарлз Гарние, въпреки възрастта си, се оказа много избухлив и нетърпелив човек. Поради многобройни провали в полагането на основите, той няколко пъти решава да се откаже от изпълнението на проекта си. Когато блатото беше източено, архитектът се сблъска с друг проблем: както се оказа, на територията, където се извършва строителството, имаше гигантско подземно езеро. И дори в този случай работата не беше спряна: в продължение на 8 месеца гигантски помпи изпомпваха вода, докато обемът на езерото позволи строителството на сградата да започне.

Изглеждаше, че всички трудности са останали, но френско-пруската война избухва, по време на която всички пари от градския бюджет отиват за армията. Освен това почти веднага след края на военните действия Империята пада и на нейно място се появява Френската комуна. Революционерите нямаха време за високо изкуство: следователно строителството се извършваше нередовно и Гарние неведнъж беше чувал, че строежът на двореца е на път да бъде напълно спрян. Невъзможно е да си представим чувствата, които са обзели архитекта в онези трудни времена, който дори когато полага основите, се е решил на подвиг и е направил революция в архитектурата и строителството по това време. Благодарение на провидението отгоре, на 29 октомври 1873 г. специалистът и неговият строителен екип получават неочаквана заповед: да завършат строежа на двореца възможно най-скоро.

Северната фасада на операта

Причината за тази бързина е пожар, който напълно унищожава Парижката опера, в който по това време се провеждат най-значимите представления. Освен това във Франция, както и в цяла Европа, има мода за така наречения романтичен балет.

Още през декември 1874 г. Шарл Гарние съобщава, че новият театър за опера и балет в Париж е почти напълно завършен. Останаха само стаята за пушачи и няколко стопански постройки. Между другото, стаята за пушачи така и не беше завършена; в днешно време не можете да я намерите в легендарната парижка опера Гарние.

Тържественото откриване на великолепния дворец, отличаващ се с богата украса и уникален архитектурен стил, се състоя на 15 януари 1875 година. Как би могло да се отвори нова оперна къща с блясък и шум? Разбира се, ярки изпълнения. Първите представления на сцената на операта Гарние са откъси от известната опера „Хугенот“ и третия акт на „Жидовка“.

Ужасните тайни на операта Гарние

Опера Гарние, въпреки популярността си сред туристите и ценителите на високото изкуство, често се свързва от мнозина с място, пълно с ужасни тайни.

Западна фасада на Opera Garnier

Първият мистериозен инцидент в двореца се случи малко след откриването му: публиката, присъстваща на операта Фауст, изведнъж усети, че цялата сграда трепереше силно, след това светлините в залата изгаснаха напълно и падна огромен полилей с тегло малко над 800 на портиер (!) килограм. Много хора, които обичат да изучават другия свят, даряват езерото под сградата с мистични свойства. Те твърдят, че точно това е входът в света на мъртвите. Освен това има легенди, според които стотици невинни хора са били измъчвани и екзекутирани в недовършена сграда по време на Френската революция. Душите им, според уверенията на някои екстрасенси, до ден днешен не могат да намерят покой за себе си и често се появяват през нощта под формата на ужасни призраци пред гледачите на Опера Гарние.

Без значение колко легенди се разказват за двореца, построен за 15 години от Чарлз Гарние, най-известната, най-тъжната и най-страшната е историята за призрака на Ерик. Като тичам малко напред, бих искал да отбележа, че Ерик е истински, а не измислен човек, който е роден с вроден дефект на лицето. Поради грозотата си талантливият актьор, който играеше за себе си в избите на операта Гарние, беше принуден да носи маска, за да не изплаши театрален служител или актьор, който случайно го срещна.

Голямо фоайе

Любовта съсипа брилянтния Ерик, чувствата му към танцьорката Кристина Дей останаха без отговор. Дълго време той й показваше всякакви признаци на внимание и търпеливо чакаше решението на любимата си. По някое време, поддавайки се на импулс, тя се съгласи да живее с изрод в едно от мазетата, но не издържа на живота без прожектори: две седмици по-късно остави младия мъж влюбен в нея. Мъката беше неутешима: Ерик премахна всички запаси от вода и храна от дома си и по собствено желание се зазида в тъмница.

Благодарение на киното тази трагична история се разпространи по целия свят: мюзикъли и филми за съдбата на Ерик се радваха и между другото продължават да се радват на дива популярност. По време на разкопките учените дори са успели да намерят скелета на нещастен любовник, който е имал явен дефект в костите на черепа. Както знаете, самоубиецът не може да намери вечен покой. Призракът на Ерик все още се лута из операта Гарние и присъства на някои спектакли... Ако някой се съмнява в тази история, определено трябва да отиде в най-известния театър в света. Дори днес, в първото ниво, никой от зрителите няма право да заема кутия номер 5.

Ротонда на Слънцето

Това поле е за фантома на операта. Мнозина може да си помислят, че това е просто реклама, предназначена да привлече още повече посетители в операта „Гарние“, но има факти, че след като кутията с номер 5 беше заета от зрители, на много от тях се случиха ужасни събития. Митът е мит, но едва ли някой, дори и да е закоравял скептик, ще реши в нашата ера на технологичен прогрес да заеме мястото, предназначено за нещастния Ерик, който дори след смъртта си не можа да намери покой.

Опера Гарние: кратка екскурзия и бележка за пътешественика

Можете да стигнете до Opera Garnier, без да купувате билет за представление. Във всеки случай ще трябва да го поръчате предварително. Ако планирате да посетите една от основните забележителности на страната, с обща площ от 21 625 (!) Метра, без водач, тогава си струва да запомните, че операта Garnier Opera е отворена от 10 до 17 часа. Билетът струва 9 евро за възрастен и 4 евро за дете. Като част от екскурзионна група, един от най-уникалните дворци във Франция може да бъде посетен само в сряда, събота или неделя. Полезно е да знаете, че обиколките с екскурзовод са само на френски и английски език.

Театрална зала

Какво да видим преди всичко в операта Гарние? Ще бъде изключително трудно да се отговори на този въпрос. Толкова е огромно, че понякога изглежда невъзможно да го заобиколите дори след няколко дни. Специално внимание обаче трябва да се обърне на сцената, която може да побере около 450 (!) Актьори; гигантски полилей с тегло 6 (!) тона; богат интериор, много мазилки и таван, рисуван от самия Марк Шагал. Между другото, имаше постоянно противоречия около това огромно произведение на изкуството, под което има ярко алена аудитория: някои критици вярваха, че работата на гений не е достатъчно великолепна за сграда като двореца Гарние в Париж. Красиво изработените бронзови бюстове на най-известните композитори: Моцарт, Бетовен, Обер, Халеви и много други също ще предизвикат истински интерес у госта на двореца. Самата сграда съдържа наистина огромен брой стълби и коридори, които позволяват на множество групи да се движат безпрепятствено около театъра. Невъзможно е да си представим титаничната работа, която Чарлз Гарние влага в своето въображение: според архитектите, всички рисунки на гения, сгънати една след друга, ще образуват непрекъсната линия ... дълга 33 километра!

Към момента има надеждна информация, че пред операта на Гарние ще бъде издигнат паметник на руския театрален деятел Сергей Дягилев, който организира трупа, наречена „Руски балет“ в столицата на Франция. Ще бъде лесно да се досетим, че тя е играла на сцената на легендарната опера Гарние в Париж.

Главно стълбище

Дори при най-малката възможност пътешественикът, когото пътеките доведоха до столицата на Франция, непременно трябва да посети Опера Гарние. В края на краищата великолепието, което може да се види в неговата аудитория и многобройните коридори, вече не се среща никъде по света. Единственото нещо, което трябва да се помни постоянно, докато е в двореца, е, че човек не трябва да заема кутия номер 5 заради бравада или просто от интерес. "Той е тук, пазете се от него, защото идва Фантомът на операта. .. "музикален.

Оценка на атракция

Опера Гарние в Париж на картата

Европейски градове на Putidorogi-nn.ru:

Pin
Send
Share
Send

Избери Език: bg | ar | uk | da | de | el | en | es | et | fi | fr | hi | hr | hu | id | it | iw | ja | ko | lt | lv | ms | nl | no | cs | pt | ro | sk | sl | sr | sv | tr | th | pl | vi